Тирана - цветната столица на Албания | Пътувай с мен |
Тирана - цветната столица на Албания

Тирана - цветната столица на Албания


Тирана бързо печели репутация на един от най-готините градове на Балканите.

Едно от най-хубавите неща в Тирана е колко компактен и проходим е. С един ден в Тирана можете да покриете много земя.Площад Скандербег

Площад Скандербег е най-голямото обществено място на Тирана и оживеният център на града. Новопостроен през 2018 г., той обхваща общо над 10 хектара, включително огромна еспланада от 40 000 квадратни метра в центъра.

Докато минавате през масивното плато, ще забележите леки изменения в нюансите под краката. Това е така, защото паветата са нарязани заедно с регионален камък, добит от всеки ъгъл на Албания.

Вместо да е плосък, площадът е наклонен леко. В горещите дни рециклираната вода се изпомпва от отвори от едната страна, покривайки паветата с тънък филм вода, за да се охладят нещата. Всичко, което виждате - от камъка до почвата, е доставено на местно ниво в Албания. Площадът е красиво архитектурно произведение и източник на гордост за Тирана.

Et'hem Bey джамия

Джамията Et'hem Bey от 18-ти век е необичайна поради няколко причини. Първо, успя да оцелее в албанската комунистическа диктатура. Друго нещо, което го прави уникален, са външните стенописи, които изобразяват дървета, водопади и мостове. Подобни мотиви рядко се срещат в ислямското изкуство, което прави най-важната джамия на Тирана още по-специална.Изкачване на Sky Tower за гледка към града

Смятате, че би било най-добре да отидете на залез, но горещо препоръчваме да се качите на Sky Tower през деня. Защо? Така ще можете по-добре да видите всички прекрасни цветове. От високо нагоре Тирана е калейдоскоп от блокове с розови, сиви и мандаринови апартаменти. Можете също така да усетите колко зелен е градът в действителност.

29.04.2020 г. - admin3

Зареждане